Zwangerschap en huidafwijkingen

Tijdens de zwangerschap kunnen huidafwijkingen ontstaan. De meest voorkomende zijn:

1. PUPPP: Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy
2 .Prurigo gestationes
3. Acne-achtige afwijkingen
4. Herpes gestationes.


1. PUPPP
Dit is de meest voorkomende vorm van huiduitslag tijdens de zwangerschap.  Ongeveer 1 op de 250 zwangeren krijgt er last van.
Hierbij ontstaat er in de laatste 3 maanden van de zwangerschap een  jeukende rode huiduitslag, die zich uit kan breiden over praktisch het hele lichaam. De afwijkingen lijken op galbulten (netelroos, urticaria), en varieren van kleine bultjes tot grote plakkaten. Als het heel heftig is kunnen in deze plakkaten zelfs blaartjes ontstaan.
De oorzaak van PUPPP is niet bekend. Waarschijnlijk is het een auto-immuunproces,  waarbij de huid van de moeder reageert op bepaalde eiwitten van de baby of de placenta.
PUPPP is niet gevaarlijk voor de baby

Image  
meer foto's klik hier

Wat is de behandeling van PUPPP?
De huidafwijkingen verdwijnen  na de geboorte van het kind spontaan als sneeuw voor de zon. Bij een volgende zwangerschap kunnen de klachten opnieuw ontstaan maar dat hoeft niet. 
Tegen de jeuk kunnen cremes gebruikt worden zoals menthol gel, of eventueel corticsteroidcremes. Deze kunnen in de zwangerschap, zeker de laatste drie maanden, zonder problemen voor de baby gebnruikt worden. Bij uitgebreide jeuk kan ook wel een  antihistaminicum worden gegeven. In extreme gevallen is  kortdurend prednison nodig. 2. Prurigo Gestationes
Deze afwijking komt weel minder voor dan PUPPP en ontstaat meestal tijdens de 5e of 6e maand van de zwangerschap.Het lijkt wel op PUPPP, jeukt ook sterk, maar laat vooral vele kleine rode pukkeltjes zien in plaats van papels en plakkaten. Ook deze afwijkingen verdwijnen na de bevalling. De aandoening is net als PUPPP niet gevaarlijk voor de baby. Bij Prurigo gestationes wordt bij een volgende zwangerschap vaak een recidief gezien, vaak zelfs erger.


3. Acne-achtige afwijkingen.
Al vroeg tijdens de zwangerschap  kunnen er acne achtige afwijkingen ontstaan. Ook bij mensen die eerder nooit zoveel last hadden van acne. De acne kan zeer uitgebreid zijn, zowel in gelaat als op de schouders, rug en borst. Het heeft waarschijnlijk te maken met de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, waardoor de talgklieren harder gaan werken en er een vettere huid ontstaat. De talg hoopt zich ook op onder de huid waardoor de ontstekingen ontstaan.
De behandelmogelijkheden van acne tijdens de zwangerschap zijn beperkt. De meeste middelen tegen acne, zoals vitamine A-zuur en bepaalde antibiotica, mogen niet tijdens zwangerschap worden gebruikt.  Lokaal kan benzoylproxidegel worden gebruikt. Dat is ongevaarlijk voor de baby.


4. Herpes gestationes.
Dit is een zeer zeldzaam, heftig ziektbeeld gepaard gaande met blaarvorming. Aanvankelijk ontstaan er kleine, met helder vocht gevulde blaasjes, vaak  in groepjes. Later ontstaan er grotere rode plakken met blaren. Het kan gedurende de hele zwangerschap ontstaan, maar meestal begint in de 6e of 7e maand van de zwangerschap. Hoewel de naam anders suggereert heeft het niets te doen met het Herpes virus. Het is een auto-immuunaandoening en dus geen virusinfectie.
De diagnose kan met behulp van de huidbiopt worden gesteld.
De klacthen verdwijnen snel na de bevalling. Herpes gestationes komt bij een volgende zwangerschap meestal terug.

Zwangeren met herpes gestationes hebben mogelijk een verhoogde kans op complicaties, zoals vroeggeboorte, en dienen daarom door een gynaecoloog te worden begeleid.
Klik hier voor fotos herpes gestationes
  

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment