Atheroomcyste (talgkliercyste, epidermoidcyste)

Glad, eigenlijk onder de huid liggend tumortje, hard aanvoelend als een knikkertje. Grootte: 0,5 tot 2 cm. Het is eigenlijk een holte waarin zich hoorn, talg en zweet ophoopt. Kan ontstoken raken, waardoor de inhoud in pus veranderd. Kunnen met enkele tegelijk voorkomen, vaak op behaarde hoofd, nek, oksels of op de rug en schouders. Kunnen op de schaamlippen voorkomen en schijnen dan wit door, waardoor ze als witte bolletjes zichtbaar zijn. Kunnen eventueel operatief eenvoudig verwijderd worden

 

Wat is een atheroomcytste?
Een atheroomcyste (syn.: epidermiscyste) is een verwijding van het haarzakje en talgkliercomprex. Er otstaat daardoor een zelling onder de huid. In de holte vornmt zich hoorn, talg en zweet, waardoor het kan groeien. Eigenlijk is atheroomcyste daarom geen goed benaming. De cyste vult xich niet alleen met talg maar ook met hoorn en zweet.  Het kan  gemakkelijk ontstoken raken, waardoor het rood en pijnlijk wordt ende inhoud in pus veranderd.
Hoe herken je het?
Glad, eigenlijk onder de huid liggend tumortje, hard aanvoelend als een knikkertje.  Grootte: 0,5 tot 2 cm. Een epidemiscyste  kan overal op de huid ontstaan waar haren en talgklieren aanwezig zijn., zo'n beetje overal dus. Het wordt het meest gezien op het hoofd, nek  en romp. Ze kunnen op de schaamlippen of balzak voorkomen en schijnen dan wit door, waardoor ze als witte bolletjes zichtbaar zijn.
Image   Image

foto's: talgkliercyste op de rug, rechts dezelfde cyste intact verwijderd uit de huid, inclusief de cystewand.

Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Epidermiscysten kunnen het best operatief worden verwijderd. Tegenwoordig kan dat met een minimale ingreep met een heel kleine sneetje van 5 mm. Van belang is dan wel heel de cyste wordt verwijderd incusief de celwand,, omdat anders een grote kans op recdieif ontstaat.

 

{mosmodule module=Dermatoloog nodig?}

 

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

In knieholte
geschreven door Martijn , 16-08-2017

Ik kom dit toevallig tegen..
Al tijden een dergelijk bulte in mijn knieholte. Hij dot geen pijn ofzo, maar het voelt inderdaad als een hard bolletje onder de huid.
kan geen kwaad dan neem ik aan?


Cyste voorkomen?
geschreven door Anneke , 12-10-2015

Kan je cystes voorkomen? Kan je werken aan een zo optimaal gezonde huid, middels voeding en lichamelijke beweging voor een goede doorbloeding en zo de kans op cystes verkleint of zelfs kan voorkomen? (een holistische benadering) Dat lijkt mij wel, maar kan daar weinig tot geen informatie over vinden. Ik zou daar graag meer over willen lezen.


talgklie cystes
geschreven door Tanja , 24-05-2015

Ik heb sinds mijn 36e last van deze talgklier bulten. Ik ben nu 41 en ik heb ze voornamelijk van april t/m oktober. Ik heb de indruk dat het met hormonen te maken heeft. Ik slikte vroeger de Diane pil en had er geen last van. Nu gebruik ik soms een paar maanden de yasmin pil en dan heb ik geen bulten. Maar omdat ik erg neerslachtig en depressief word van deze pil ben ik er mee gestopt begin mei....En heb ik inmiddels een dikke bult op mijn ruggekregen en een afschuwelijke, dikke , pijnlijke bult op mijn hals die iedereen kan zien!!!

In 2013 heb ik een grote cyste op mijn rug laten verwijderen. Ik heb toen een week met een gat in mijn rug gelopen voordat ze het konden hechten, omdat de etter en pus eruit moest. Ik heb nu een groot ontsierend litteken op mijn rug.

Verder heb ik allemaal littekens op beide schouders, op mijn onderrug, Donkere paarse littekens van bulten die vanzelf open gegaan zijn maar die dus een litteken geven.

Ik ben 165, weeg 60 kilo, rook en drink niet. Hoe kom ik hier van a??? Ik kan toch niet de rest van mijn leven de pil slikken? Ik ben het zo zat!!! Dadelijk zit mijn hele gezicht en lijf onder de bulten. Kan het zijn dat je iets in je bloed hebt zitten?? Min huisarts geeft me maar steeds een zlafje mee en de dermatoloog weet het niet.....Ben er zo klaar mee, je wordt er niet mooier op zo


Cyste
geschreven door Terry , 19-07-2013

Hoe gaathet litteken eruit zien had graag daar wat foto's van gezien?
Mijn dokter zei dat het er helemaal uitgesneden moest worden en dat het er allleen maar in een vierkant je eruit konden snijden.
Dus was het mooier om het zo te laten.
Graag antwoord via mail.


cyste schaamlip
geschreven door sanne , 31-12-2012

hoi, ik heb in augustus 2012 een atheroomcyste in mijn schaamlip operatief laten verwijderen. nu sinds een paar dagen zit er weer een naast/onder het litteken. wie heeft dit ook en zo ja wat heb je hier aan gedaan?
heb doet echt pijn,zeker met fietsen.


bultje in mijn schaamlip
geschreven door anonymous , 19-12-2012

ik had onlangs een puist in mijn vagina of dat denk ik toch dat het was en kan dat wel ?
ik heb hem opengeduwd want het deed zeer
en nu een paar weken later zie ik dat ik weer een rood bultje in mijn vagina heb langs de binnenkanten van mijn schaamlippen
ik heb nog nooit seks gehad dus het kan geen soa zijn en ik hoop ook niet dat het een infectie ofzo is
het is nog maar 1 bultje en ik weet echt niet wat het is.


Atheroomcyste in lies
geschreven door Anniek , 01-12-2012

Hallo iedereen,

Af en toe heb ik ook last van dit soort bultjes in de lies en net naast de schaamlippen.
Via internet kwam ik erachter dat zo'n knikkertje (wit doorschijnend bij de schaamlippen) een atheroomcyste was. Meestal gingen ze bij mij ook vanzelf weer weg.
Toch had ik er ook wel eens langer last van, en omdat ik toen langere tijd op reis was heb ik er een paar keer per dag tijgerbalsem op gesmeerd. En dat hielp heel goed!!!
Na een paar keer smeren nam het bultje vanzelf af.
Ook laatst nog toen ik weer een bultje had werkte het erg goed! Het is natuurlijk geen 'officieel' geneesmiddel maar ik denk dat het toch aanslaat. Het komt uit het oosten en is daar bekend als wondermiddel voor allerlei kwaaltjes aan de huid. Men gebruikt het ook bij stijve en vastzittende spieren; het verwarmt en ontspant dan en ook bij een dichte neus en migraine ontspant het, ook door de sterke, verfrissende geur!
Ik zou zeggen; probeer gewoon uit, want operatief verwijderen vind ik zelf maar niks, zeker als het ook steeds weer vanzelf verdwijnt.

Succes ermee!


...
geschreven door lisanne , 26-10-2012

hallo,

ik heb sinds een jaar een huidskleurig (somks rood) buyltje bij mijn schaamlip.
hij zit half onder half naast een moedervlek... hij doet alleen niet echt pijn soms voelt het geirriteerd maar niet echt pijn dus ik weet niet of ik er wel mee naar de dokter moet...
want dat durf ik niet zo goed.
ik weet ook niet zeker of dit het is... weet iemand wat ik zou moeten doen?

groetjes


bultje schaamlip
geschreven door lisanne , 26-10-2012

hallo,

ik heb al sinds 2 jaar een bultje bij mijn schaamlip zitten...
het probleem is alleen dat ik er alleen soms last van heb... en ook niet echt last... ik voel alleen dat het bultje er zit.
een klein dingetje... het is een niet heel erg rood huidskleurig bultje dat hard aanvoelt... en half naast half onder een moedervlek zit.
ik durf alleen niet naar de dokter en heb het al heel lang...
heeft iemand misschien advies wat ik hier mee moet doen want ik heb het al bijna een jaar...

groetjes


cyste op een litteken
geschreven door Anonymouss , 11-09-2012

Hallo, ik ben ruim een jaar geleden al weer geopereerd aan een mijn linker billen deze wond is opengelaten ( ja het leek ranzig ) en het wondje is mooi genezen behalve op 1 plekje midden op het litteken heb ik nu een pijnlijk rood bobbeltje waar telkens veel bloed uit komt mijn boxers zijn altijd binnen een paar minuten bebloed ( vooral als ik perongeluk ga zitten en vergeet dat daar een bobbeltje zit ) mijn vraag is dus nu kan het een cyste zijn? of is dit gewoon van het litteken o.i.d?


auw
geschreven door roos , 17-08-2012

ik heb een ontstoken vetbult op mijn rug. kei zeer en rood en druk erop....en ben gisteren bij de dokter geweest en met verdoving open gesneden. kei en kei pijn...nu nog steeds last van.
maar moet binnen een week over zijn en dan ga ik zeker de vetbult weg laten halen!!!!!


operatie talgklier op de rug schouderblad
geschreven door didre , 07-08-2012

ik heb al bijna tien jaar een bultje op de rug.twee keer een kleine ontsteking gehad,.maar nu twee maanden geleden een ontzettende grote ontsteking gehad.vreselijk veel pijn gehad.hij is gesprongen veel pus wat erg vies was later naar de dokter geweest,ik heb al littekenweefsel ervan en ik moet dus worden geopereerd waar ik erg tegenop zie.ik moet aanstaande donderdag .iemand ervaring met het verdoven en of dat pijnlijk is en het weghalen zelf.


talgklier verwijderen
geschreven door didre , 01-08-2012

nou ik heb al tien jaar een talgklier op mijn rug schouderblad zitten.de eerste keer was het een kleine ontsteking de tweede keer ook.er zijn een aantal jaren overheen gegaan tussen de eerst en de tweede .nu heb ik ongeveer een maand geleden de derde ontsteking gehad en die was erg,heel veel pijn gehad en groot die bult,maar eigenwijs ben blijven wachten tot ie sprong wat een opluchting maar wat vies,toen daarna wel naar de huisarts gegaan.en ja die zei al het moet worden weggehaald.ik heb al littekenweefsel op mijn rug van die laatste ontsteking.dus ziet er niet mooit uit,.nu heb ik een afspraak gemaakt.,maar ben wel erg angstig vooral voor die verdovingsinjecties.ben hier op de site al aan het lezen hoe anderen dit hebben ondervonden.sommige zeggen gelukkig dat de verdoving meevalt ojee laat het me hopen ik moet volgende week donderdag.poeh zal mj benieuwen


...
geschreven door Nick , 10-07-2012

Vandaag heb ik een talgkliercyste in mijn gezicht weg laten halen die ontstoken was, geen pretje door de ontsteking ze moesten vaak verdoven. Toevallig zat die onder een moedervlek, die hebben ze laten zitten. Over 3 maanden moet ik voor controle terugkomen om te kijken of hij niet terug komt omdat hij ontstoken was ( te lang gewacht dus). Mijn tip: ga gelijk naar de huisarts als je denkt dat er zoiets zit dan ben je de ontsteking nog wel voor. De ontsteking kan je herkennen als de cyste rood/paars kleurig en vurig is. Omdat het in me gezicht zat hebben ze het plastisch verwijderd die kan het wat netter zodat je weinig ziet van het litteken. Na het verwijderen hebben ze er 1 hechting in gedaan om wondontstekingen te voorkomen. Groetjes


...
geschreven door Lisa , 02-07-2012

Ik heb sinds vandaag ook een bultje aan de binnenkant van mijn schaamlip.. Het doet best zeer met zitten e.d. maar ik durf niet zo goed naar de dokter te bellen.. Vind het nogal genant, maar als ik alles zo lees wil ik niet dat het gaat ontsteken ofzo.. Dus toch maar beter wel langs de dokter?


onderhuids bultje
geschreven door Hanneke , 13-03-2012

Ja hoor, onze dochter van 2jaar heeft onderhuids in haar schaamstreek een bultje. Via een echo die bij de huisarts gedaan is leek het op een liesbreuk. De huisarts heeft ons toen netjes doorverwezen naar de eerste hulp, daar is wederom een echo gedaan en het leek daar ook een liesbreuk, echter bij de chirurg zei deze dat het meer op een cyste leek. Dit met name ook omdat onze dochter er niet ziek van is...
Vrijdag moeten we terug naar de chirurg en dan zal er verder gekeken worden wat er mee te doen.
Ik voel me er niet prettig bij!


...
geschreven door Rosa , 20-01-2012

Ik heb ook ook een bult ontdekt, bij mijn schaamstreek ik heb hem pas opgemerkt sinds 3 dagen en ik ga morgen naar de dokter. Bij mij voelt het als een knikker maar geen pus komt er nog uit ofso. Ik ben best bang

Gr. Rosa


Cyste laten verwijderen
geschreven door Lamers , 08-11-2011

Hallo, gisteren tweede cyste laten verwijderen. Deze plek is ontstoken geweest en dan is het een vervelende ingreep. Er moet dan dieper en meer worden gesneden en dat is naderhand pijnlijk. Dus als je een cyste hebt liefst laten weghalen als die nog niet ontstoken is geweest.
Geert


talgkliercyste
geschreven door Monique , 03-11-2011

Hallo,
2 jaar geleden ontdekte ik een cyste achter op mn schouderblad. Had er geen last van dus lekker laten zitten. 3 weken geleden merkte ik dat er een vies luchtje uitkwam. Naar de huisarts geweest, die heeft er een sneetje ingemaakt, beetje uit geknepen, klaar... Dacht ik... 2 dagen later werd de bult enorm pijnlijk, rood en groot. Was er helemaal niet lekker van. Ben terug gegaan naar de huisarts die hem onder plaatselijke verdoving verder heeft open gesneden en een drain heeft geplaatst. De dag erna terug voor vervangen vd drain en een recept voor een antibiotica. Schijnt nogal flinke ontsteking te zijn. Na 3 dagen drain mocht ie er gisteren uit en nu moet ik spoelen onder de douche en maandag weer terug.
De huisarts heeft gezegd dat als alles genezen is ik ws een verwijzing krijg naar de chirurg om hem te laten verwijderen omdat het kapsel er nog inzit. Maar als ik er geen last meer van heb hoeft het niet. Maar ik heb zoiets van laat maar weghalen want wil dit niet nog een keer meemaken... Dat lijkt me ook beter, iemand miss advies hierin??

Groetjes van Monique


reactie op Lydia
geschreven door juliette , 31-10-2011

beste Lydia
ik had precies het zelfde probleem, dat er veel troep en bloed uitkwam.
heb het 2 keer eruit kunnen halen en maak morgen een afspraak met mijn huisarts, ik zal het eens vragen.

mvg juliette


talgkliertje?
geschreven door An , 30-08-2011

Hallo,

Sinds vanochtend beetje pijn bij het zitten en deze avond nog seks gehad met me vriend. Er lijkt een bultje te zitten in/op me schaamlip ongveer naast de clitoris. Nu heb ik even wat opgezocht en kwam op cyste van bartholin maar dan is het opgezwollen naast je vagina en niet in je schaamlip naast je clitoris. Zou het dan toch een ontstoken talgkliertje zijn? Ik heb verder echt geen idee! Het is redelijk pijnlijk bij het zitten aangezien het dik en gevoelig is. Ik wil er niet per direct mee naar de dokter maar wil toch graag weten. Er staat verder dat als het op de schaamlip is het eruit ziet als een soort wit bolletje maar dat kan ik nou niet echt ontdekken maar nu lijkt het ook wel diep te zitten en nog niet heel erg groot. Een beginnende talgklier ontsteking misschien? Iemand help?


bulten in de lies/schaamstreek
geschreven door angela , 29-08-2011

Beste mensen, ik heb zelf gemerkt, dat ze ontstaan na het eten van bepaald vlees (hormonen waarschijnlijk of vet). Elke dag karnemelk drinken voorkomt deze bulten en als je ze toch krijgt, meteen 2 glazen drinken en elke dag volhouden. Dan verdwijnen ze vanzelf en worden ze ook minder pijnlijk. Ook de bulten ontsmetten met een watje alcohol of ontsmettende creme erbij.
Succes! Hoop, dat het bij jullie ook werkt. groetjes


verstopte talgklier
geschreven door Floor , 19-07-2011

Ik heb zo'n wit bolletje op mijn ooglid, voel er niks van maar wil het toch laten wegnemen.
Kun je wel een afspraak maken met een chirurg zonder verwijsbrief van de huisarts?
Daar doen ze in Nederland ontzettend moeilijk over volgens mij.


Meerdere cysten
geschreven door Heleen , 18-07-2011

Hallo,

Ik heb nu al enkele jaren last van bultjes die spontaan opkomen maar ook na 1-3 weken weer volledig verdwenen zijn. Op het hoogtepunt zijn ze rood en pijnlijk en voelen hard aan. Na labonderzoek volgens chirurg vasculitis/panniculitis. Nu vandaag toevallig voor een moedervlekje bij de dermatoloog en had er toevallig eentje op mn borst. Hij kwam met atheroomcyste. Nu zie ik echter nog niemand die zegt dat ze vanzelf volledig weer verdwijnen... Er blijven ook echt geen knobbeltjes achter en voor mijn gevoel kan er wel eens 1 of 2 keer eentje op dezelfde plek gezeten hebben maar verder verschijnen ze echt elke keer weer op een andere plaats. Soms het gevoel dat ze in of in de buurt van spieren zitten, omdat ik regelmatig last krijg van een spier waarna zich altijd vrij snel een bultje onthult. Wanneer het bultje dan weer weg is, is de spierklacht ook verdwenen. Zouden dit dan ook daadwerkelijk atheroomcysten zijn of heeft iemand nog andere ideeen?


atehroomcysten.
geschreven door chirug in opleiding , 16-06-2011

het is bekend dat atheroomcysten ook spontaan kunnen verdwijnen, mits ze niet telkens geprikkeld worden (niet aan pielen of het probeer uit te knijpen!)
als een atheroomcyste gevoelig is (maar niet ontstoken) en op een hinderlijke plek zit zou ik hem laten verwijderen voor hij ontstoken is. mijn ervaring is namelijk dat de cysten een stuk lastiger te verwijderen zijn als ze eenmaal ontstoken zijn geweest. hierbij ontstaat littekenweefsel rond de cyste. hierdoor moet het sneetje vaak toch wat groter gemaakt worden om alles goed te verwijderen in tegenstelling tot een "maagdelijke" cyste die met een klein sneetje zich vaak met enkele knipjes door weefselstrengetjes binnen een paar minuten laat verwijderen.
ook als een cyste toeneemt in formaat ondanks deze zoveel mogelijk met rust gelaten wordt zou ik hem laten verwijderen.

sommige huisartsen doen deze ingreep zelf maar doorgaans wordt u doorverwezen naar de polikliniek chirurgie van uw dichtsbijzijnde ziekenhuis.


Talgbultje
geschreven door sjan , 17-04-2011

Afgelopen donderdag een talgbultje ter grootte van een redelijke knikker op mijn elleboog laten verwijderen bij de huisarts.
3 verdovingspuitjes, die trouwens alles meevielen, en het was binnen 30 min gepiept.
Het talg bultje in incl. celwand verwijderd en alles dicht gehecht.
Wat me opviel is dat het geheel redelijk meeviel, ben van nature geen held.
Het ontstoken zijn is veel pijnlijker en tevens dan niet direct te verhelpen,hoogstens wordt de cyste dan open
gemaakt en moet men op een later tijdstip terugkomen voor gehele verwijdering.


Atheroom
geschreven door Bart , 28-03-2011

25 maart naar plastisch chirurg geweest, omdat ok voor de derde keer aan mijn vingertop een cyste had, De eerste twee keer was het een gewone cyste, wit balletje met vocht er in. Maar nu was het een talgkliercyste. Heel vreemd, want in je hand en voetzool zitten geen talgklieren. Operatie 10 minuten en twee dagen in een mitella. 7 april gaan de hechtingen er uit.


Talgkliercysten
geschreven door Lydia , 09-02-2011

Ik heb al 2 jaar eenbultje op mijn hoofd net boven mijn slaap.
Vorige week zaterdag ging het ineens pijn doen.
Het werd steeds erger, dinsdags naar de huisarts geweest die vertelde dat de talgkliercyste een beetje ontstoken was , ik moest er koude compressen opleggen.
Het werd erger en erger en roder en pijnlijker uiteindelijk vrijdag de huisarts weer gebeld , toen moest ik er hete compressen opleggen om het snel rijp te maken, verder werd er helemaal niets verteld wat ik kon verwachten of iets dergelijks.
Zondagmiddag kwam er een beetje bloed uit de cysten, ik heb het zo gelaten, s.avonds heb ik er op gedrukt en er kwam zoveel troep uit ook een ovaal wil soort eitje.dit was een beetje stug.
Verder veel troep, de volgende dag weer naar de huisarts en ook die heeft er nog wat troep uitgesrukt, 21 feb. heb ik een afspraak met de plastisch chirurg om evt de rest weg te laten snijden.
Als ik nu zo lees dat je helemaal niet op die cyste mag drukken omdat dit niet goed is vraag ik mij af , waarom mijn huisarts daar helemaal niets over heeft gezegd en waarom hij maandag zelf ook nog eens op die plek is gaan drukken.
Kan iemand mij hier antwoord op geven??
Groetjes Lydia


cyste
geschreven door johp , 28-01-2011

IK had ook zo'n cyste (naam = geïnfecteerde zeer forse Atheroomcyste)
normaal moet je dan naar het ziekenhuis en dan doen ze allerlei onderzoeken ,bloed ,scans -ze sturen wat er uit komt naar het lab .een heel gedoe dus .
Die cyste begon als een klein bultje (leek op een vetbultje ) en zat er al jaren .
Afgelopen week werd hij steeds groter tot het formaat van een halve flinke tennis bal .
Er pijnlijk en je kan niet zitten liggen en moeilijk lopen
Dus naar de huisarts gegaan en die heeft hem opengesneden en al het pus er uit gedrukt . Hij zei als ik je nu doorverwijs dan ben je 2 weken verder en is het ondraagelijk
wat een stank kwam er uit zeg pffft ,nu is de bult helemaal weg en heb weer een mooi glad huidje . het is een ingreep van 10 minuten en je voelt er niks van ondanks dat ik niet verdoofd werd


Atheroomcyste komt steeds terug!!!!
geschreven door Ronnie , 10-01-2011

Hallo, ik heb last van atheroomcysten in mijn balzak, zijn nu 2x verwijderd, maar het geneest heel slecht, telkens als het littekenweefsel kleiner lijkt te worden maar nog voor dat het genezen is begint het allemaal weer te groeien. Ik word er een beetje moedeloos van. 2x met ruggeprik geopereerd en steeds zeker 2 weken herstel nodig om weer een beetje te kunnen fuctioneren. De huid van mijn balzak is ook behoorlijk krap aan het worden omdat ze de vorige keer behoorlijk wat huid hebben weggehaald. Ik ga van de week maar weer eens naar de dokter, maar ik hoop dat hij nu met een beter plan van aanpak komt. Groetjes Ronnie.


talgkliertje?
geschreven door An , 30-08-2011

Hallo,

Sinds vanochtend beetje pijn bij het zitten en deze avond nog seks gehad met me vriend. Er lijkt een bultje te zitten in/op me schaamlip ongveer naast de clitoris. Nu heb ik even wat opgezocht en kwam op cyste van bartholin maar dan is het opgezwollen naast je vagina en niet in je schaamlip naast je clitoris. Zou het dan toch een ontstoken talgkliertje zijn? Ik heb verder echt geen idee! Het is redelijk pijnlijk bij het zitten aangezien het dik en gevoelig is. Ik wil er niet per direct mee naar de dokter maar wil toch graag weten. Er staat verder dat als het op de schaamlip is het eruit ziet als een soort wit bolletje maar dat kan ik nou niet echt ontdekken maar nu lijkt het ook wel diep te zitten en nog niet heel erg groot. Een beginnende talgklier ontsteking misschien? Iemand help?


bulten in de lies/schaamstreek
geschreven door angela , 29-08-2011

Beste mensen, ik heb zelf gemerkt, dat ze ontstaan na het eten van bepaald vlees (hormonen waarschijnlijk of vet). Elke dag karnemelk drinken voorkomt deze bulten en als je ze toch krijgt, meteen 2 glazen drinken en elke dag volhouden. Dan verdwijnen ze vanzelf en worden ze ook minder pijnlijk. Ook de bulten ontsmetten met een watje alcohol of ontsmettende creme erbij.
Succes! Hoop, dat het bij jullie ook werkt. groetjes


verstopte talgklier
geschreven door Floor , 19-07-2011

Ik heb zo'n wit bolletje op mijn ooglid, voel er niks van maar wil het toch laten wegnemen.
Kun je wel een afspraak maken met een chirurg zonder verwijsbrief van de huisarts?
Daar doen ze in Nederland ontzettend moeilijk over volgens mij.


Meerdere cysten
geschreven door Heleen , 18-07-2011

Hallo,

Ik heb nu al enkele jaren last van bultjes die spontaan opkomen maar ook na 1-3 weken weer volledig verdwenen zijn. Op het hoogtepunt zijn ze rood en pijnlijk en voelen hard aan. Na labonderzoek volgens chirurg vasculitis/panniculitis. Nu vandaag toevallig voor een moedervlekje bij de dermatoloog en had er toevallig eentje op mn borst. Hij kwam met atheroomcyste. Nu zie ik echter nog niemand die zegt dat ze vanzelf volledig weer verdwijnen... Er blijven ook echt geen knobbeltjes achter en voor mijn gevoel kan er wel eens 1 of 2 keer eentje op dezelfde plek gezeten hebben maar verder verschijnen ze echt elke keer weer op een andere plaats. Soms het gevoel dat ze in of in de buurt van spieren zitten, omdat ik regelmatig last krijg van een spier waarna zich altijd vrij snel een bultje onthult. Wanneer het bultje dan weer weg is, is de spierklacht ook verdwenen. Zouden dit dan ook daadwerkelijk atheroomcysten zijn of heeft iemand nog andere ideeen?


atehroomcysten.
geschreven door chirug in opleiding , 16-06-2011

het is bekend dat atheroomcysten ook spontaan kunnen verdwijnen, mits ze niet telkens geprikkeld worden (niet aan pielen of het probeer uit te knijpen!)
als een atheroomcyste gevoelig is (maar niet ontstoken) en op een hinderlijke plek zit zou ik hem laten verwijderen voor hij ontstoken is. mijn ervaring is namelijk dat de cysten een stuk lastiger te verwijderen zijn als ze eenmaal ontstoken zijn geweest. hierbij ontstaat littekenweefsel rond de cyste. hierdoor moet het sneetje vaak toch wat groter gemaakt worden om alles goed te verwijderen in tegenstelling tot een "maagdelijke" cyste die met een klein sneetje zich vaak met enkele knipjes door weefselstrengetjes binnen een paar minuten laat verwijderen.
ook als een cyste toeneemt in formaat ondanks deze zoveel mogelijk met rust gelaten wordt zou ik hem laten verwijderen.

sommige huisartsen doen deze ingreep zelf maar doorgaans wordt u doorverwezen naar de polikliniek chirurgie van uw dichtsbijzijnde ziekenhuis.


Talgbultje
geschreven door sjan , 17-04-2011

Afgelopen donderdag een talgbultje ter grootte van een redelijke knikker op mijn elleboog laten verwijderen bij de huisarts.
3 verdovingspuitjes, die trouwens alles meevielen, en het was binnen 30 min gepiept.
Het talg bultje in incl. celwand verwijderd en alles dicht gehecht.
Wat me opviel is dat het geheel redelijk meeviel, ben van nature geen held.
Het ontstoken zijn is veel pijnlijker en tevens dan niet direct te verhelpen,hoogstens wordt de cyste dan open
gemaakt en moet men op een later tijdstip terugkomen voor gehele verwijdering.


Atheroom
geschreven door Bart , 28-03-2011

25 maart naar plastisch chirurg geweest, omdat ok voor de derde keer aan mijn vingertop een cyste had, De eerste twee keer was het een gewone cyste, wit balletje met vocht er in. Maar nu was het een talgkliercyste. Heel vreemd, want in je hand en voetzool zitten geen talgklieren. Operatie 10 minuten en twee dagen in een mitella. 7 april gaan de hechtingen er uit.


Talgkliercysten
geschreven door Lydia , 09-02-2011

Ik heb al 2 jaar eenbultje op mijn hoofd net boven mijn slaap.
Vorige week zaterdag ging het ineens pijn doen.
Het werd steeds erger, dinsdags naar de huisarts geweest die vertelde dat de talgkliercyste een beetje ontstoken was , ik moest er koude compressen opleggen.
Het werd erger en erger en roder en pijnlijker uiteindelijk vrijdag de huisarts weer gebeld , toen moest ik er hete compressen opleggen om het snel rijp te maken, verder werd er helemaal niets verteld wat ik kon verwachten of iets dergelijks.
Zondagmiddag kwam er een beetje bloed uit de cysten, ik heb het zo gelaten, s.avonds heb ik er op gedrukt en er kwam zoveel troep uit ook een ovaal wil soort eitje.dit was een beetje stug.
Verder veel troep, de volgende dag weer naar de huisarts en ook die heeft er nog wat troep uitgesrukt, 21 feb. heb ik een afspraak met de plastisch chirurg om evt de rest weg te laten snijden.
Als ik nu zo lees dat je helemaal niet op die cyste mag drukken omdat dit niet goed is vraag ik mij af , waarom mijn huisarts daar helemaal niets over heeft gezegd en waarom hij maandag zelf ook nog eens op die plek is gaan drukken.
Kan iemand mij hier antwoord op geven??
Groetjes Lydia


cyste
geschreven door johp , 28-01-2011

IK had ook zo'n cyste (naam = geïnfecteerde zeer forse Atheroomcyste)
normaal moet je dan naar het ziekenhuis en dan doen ze allerlei onderzoeken ,bloed ,scans -ze sturen wat er uit komt naar het lab .een heel gedoe dus .
Die cyste begon als een klein bultje (leek op een vetbultje ) en zat er al jaren .
Afgelopen week werd hij steeds groter tot het formaat van een halve flinke tennis bal .
Er pijnlijk en je kan niet zitten liggen en moeilijk lopen
Dus naar de huisarts gegaan en die heeft hem opengesneden en al het pus er uit gedrukt . Hij zei als ik je nu doorverwijs dan ben je 2 weken verder en is het ondraagelijk
wat een stank kwam er uit zeg pffft ,nu is de bult helemaal weg en heb weer een mooi glad huidje . het is een ingreep van 10 minuten en je voelt er niks van ondanks dat ik niet verdoofd werd


Atheroomcyste komt steeds terug!!!!
geschreven door Ronnie , 10-01-2011

Hallo, ik heb last van atheroomcysten in mijn balzak, zijn nu 2x verwijderd, maar het geneest heel slecht, telkens als het littekenweefsel kleiner lijkt te worden maar nog voor dat het genezen is begint het allemaal weer te groeien. Ik word er een beetje moedeloos van. 2x met ruggeprik geopereerd en steeds zeker 2 weken herstel nodig om weer een beetje te kunnen fuctioneren. De huid van mijn balzak is ook behoorlijk krap aan het worden omdat ze de vorige keer behoorlijk wat huid hebben weggehaald. Ik ga van de week maar weer eens naar de dokter, maar ik hoop dat hij nu met een beter plan van aanpak komt. Groetjes Ronnie.


Chirurgische verwijdering tallgkliercyste(atheroomcyste)
geschreven door B. , 23-11-2010

Hallo , ik ben een jongen van 16 en had al 3 maanden een talgkliercyste op mijn linkerschouder. Ik had vandaag een afspraak bij de polikliniek Chirurgie. Werd eerst verdoofd (voelt als een prikje bij de tandarts , iets minder zelfs) daarna blauw doekje eroverheen. 10 minuten later was het al verwijderd en gehecht. Voelde er helemaal niets van.
dus als je er een hebt , zeker laten verwijderen!

mvg,

B


onderhuidse talgklier
geschreven door harm , 19-11-2010

hallo
ik heb sinds 1998 al een onderhuidse talgklier op mijn balzak
geen pijn oid maar aangezien hij zo groot is als een knikker
wil ik het laten verwijderen
vraag, doet de huisarts zoiets ?
zoniet hoe dan,,,
gr harm


verstopte talgklier op rug
geschreven door rene , 17-11-2010

Goeiedag
Ik heb nu al een jaar of 4 een verstopte talgklier op me rug, en is zo,n 1,5 cm groot. Ik heb er geen last van ofzo , maar vind het er lelijk uit zien.
Is er echt geen andere oplossing dan weg laten snijden ?
Ik vind het namelijk doods eng om het weg te laten snijden.
Alvast bedankt
groetjes Rene


talgkliercyste
geschreven door nathalie , 08-10-2010

Hoi,
Ik heb dit weekend een cyste ontdekt. Ik heb Dinsdag een afspraak gemaakt met de chirurg en heeft deze al heelkundig verwijderd.
Ik zou er niet te lang mee wachten, maar actie ondernemen. Het is zeker niet goed als hij gaat springen of zeker niet gaan uitduwen, dan verspreid het zich. Neem dus zelf iniatief en belt voor een afspraak met een chirurg wacht niet op een huisarts.
Groeten


Athroomcyste
geschreven door Mar , 07-10-2010

Ik had sinds mei al voor de 4e x een bult in mijn gehoorgang.
Het leek eerst op een grote puist. Maar was toch wel erg pijnlijk soms.
Dan werd het rood en pijnlijk in mijn oor. Dus toch naar de huisarts gegaan.
Em die dacht aan een cyste. Moest door naar de kno arts en die heeft het er
gisteren uit gesneden. Erg pijnlijk in je oor, om dan over het hechten niet te spreken.
erg lasting in de gehoorgang.
Hoop dat ik er vanaf ben nu !


Talgklier cyste
geschreven door Ellie Boer Lobensteijn , 06-10-2010

Zojuist ben ik naar de dokter geweest voor een cyste op mijn hoofd. Hij ziet eruit als een knikker en doet best pijn. Heb wel een verwijzing voor het ziekenhuis gehad om hem difinitief te laten verwijderen.

Alleen ivm medicijn gebruik gaat het nog wel even duren. Voor nu was het advies , wachten dat hij klapt??????? Heeft iemand ervaring hiermee, gebeurd dat altijd dan?? Vin het allemaal maar niks,


epidermoidcyste
geschreven door ine , 04-08-2010

Ik heb een epidermoidcyste in mijn hoofd gehad.
volgens U is het een talgkiercyste, maar de neurochirurg zei dat het huidweesel was.
ik krijg het terug, omdat het tegen de hersenstam aan zat en ze het niet helemaal weg hebben kunnen halen, maar wanneer dat weten ze niet.
Kan ook nergens iemand vinden met de zelfde aandoening, anders kon je wat ervaringen uitwisselen
Natuurlijk weet ik dat niemand hetzelfde heeft, maar je loovhntgpt tegen sommige problemen aan,zoals verminderde motoriek,wat slechter zien en schrikken als iets te snel gaat


atheroomcyste(talgkliercyste)
geschreven door corrie , 23-07-2010

Hallo,
Ik ben weer bij de huisarts geweest, de cyste wordt steeds groter en is behoorlijk ontstoken, ook erg pijnlijk.
Hij wil dat de cyste eerst kleiner is en gaat deze dan zelf er uit halen, moet dus nog wachten, was liever naar polikliniek chirurgie gegaan maar krijg daar geen verwijzing voor omdat het niet nodig is. Je moet er maar last van hebben.
groetjes,
Corrie


talgkliercyste verwijderen
geschreven door corrie , 22-07-2010

Hallo,
Ik ben weer naar de huisarts geweest want de cyste is alweer groter en echt pijnlijk geworden.
Het is behoorlijk ontstoken en hij wil het verwijderen doet hij zelf maar dan moet eerst de ontsteking weg zijn want
anders krijgt hij het er niet goed uit. Ik hoop dus dat het over gaat want ik slaap er ook slecht van, doe er maar weer betadine op en laat het zeker verwijderen wanneer dat kan.

groetjes Corrie


talgkliercyste op rug
geschreven door Andrea , 18-07-2010

Hallo Corrie,
Dat heb ik ook gehad. Heb het eerst een tijdje laten zitten in de hoop dat de bult vanzelf zou verdwijnen. Dat was niet zo. Sterker nog: het ging ontsteken. Vraag zo spoedig mogelijk aan je huisarts een verwijzing naar polikliniek chirurgie in een plaatselijk ziekenhuis. Als je langer wacht kan de bult groter worden, gebeurde bij mij.
Operatietje viel erg mee. Na 10 dagen worden hechtingen verwijderd. Na 2 weken was alles genezen.
Sterkte!
Andrea


talgkliercyste op mijn rug
geschreven door corrie , 12-07-2010

Ik ben vandaag bij de huisarts geweest en heb een talgkliercyste op mijn rug, deze is nu ontstoken.
Als dat over is kunnen ze het verwijderen maar ik ga begin september met vakantie en weet niet of het verstandig
is dit voor de tijd te laten doen of er na.
De huisarts zegt dat de wond met een week wel genezen is maar ik lees hier toch andere dingen, zijn er nog meer
mensen die daar ervaring mee hebben?
groetjes Corrie


Atheroomcyste op mijn schaambeen.
geschreven door Jannie keizer , 21-06-2010

Vandaag bij de huisarts geweest.Sinds 3 a 4 weken een knobbel ter grootte van een knikker op mijn schaambeen zitten.Aangezien de artheroomcyste iets ontstoken is mag er nog niet in gesneden worden.Eerst nog even aanzien en wordt die nog wat pijnlijker dan operatief verwijderen.
Het is zeer hinderlijk.Jaren geleden ook 1 in mijn lies gehad.En vele cysten in mijn borsten ,worden geregeld gecontroleerd met een mammografie en echo om de cyste wand in de gaten te houden.Wie heeft er ook een dergelijke ervaring met cysten?


Cyste
geschreven door Paul de Bode , 30-05-2010

Nou ik heb 4 jaar gelopen met zo'n bult op mijn gezicht (wang om precies te zijn). Ik dacht wel dat het over zou gaan, maar nee dus. 2 jaar geleden is deze verwijderd. Alleen zijn ze vergeten het kapje weg te halen. Heel vervelend. Dus hij is in 2 jaar weer gegroeid.
Nu heb ik vorige week weer dezelfde operatie gehad om hem weg te laten halen. Ik heb ook aangegeven bij de chirug om het kapje weg te laten halen. Hopelijk hebben ze dat wel gedaan. Ik heb geen zin om steeds terug te komen voor een operatie.

Maar hopelijk was dit de laatste keer.


Cyste in lies
geschreven door Jessie Spijker , 12-05-2010

Ik heb al langere tijd last gehad van cysten in mijn lies.. Heb deze 2x weg laten halen (operatief onder plaatstelijke verdoving). Ze hebben het weggesneden en gehecht. Nu kreeg ik het weer een 3de keer. Ik was het zat om elke keer in me te laten snijden en heb dit ook aangegeven bij de chirurg, dat ik nu wil dat het echt niet terug komt. De laatste cyste was namelijk zo groot als een tennisbal, erg lastig met ondergoed en spijkerbroeken.
De chirurg heeft het nu ook weer weggesneden en ook de omliggende ontstoken weefsels en talgklieren. Hij laat nu echter de wond open, zodat de wond niet te snel dicht kan gaan. Ik moet zelf 2x daags een gaasje in de wond doen.
Ik weet nog niet of dit helpt, maar het is wel erg pijnlijk. Het gaasje zit namelijk goed vast in de wond, dus je trekt continu de wond open. En het idee dat er een gapende wond in je lichaam zit is ook niet prettig. Maar ja, nu doe ik alles zodat het helpt en niet meer terug komt.
Succes iedereen hier mee!
Groetjes Jessie


talgkliercyste
geschreven door Dvdm , 09-02-2010

Hee allemaal!

Ik ben zojuist naar de dokter geweest omdat ik precies hetzelfde was.
Alleen bij mij is hij eergister open gegaan.
De dokter heeft mij aangeraden en nu verder gewoon te laten genezen dit kan wel weken duren.
Het ziet er verschrikkelijk uit en doet ook nog een beetje pijn maar de pijn neemt wel af sinds hij open is.

groetjes!


cyste op de rug
geschreven door MB-G , 02-11-2009

Hallo,

Ik heb een cyste op mijn rug. Afgelopen woensdag had ik telefonisch contact gehad met de dokter en die zei dat het verder geen kwaad kon. Nu ben ik er net achter gekomen dat de cyste zojuist is open gegaan. Er komt groen/gelig pus uit en is nog steeds pijnlijk...wel ietsje minder nu ondertussen.
Ik dacht ik ga niet wéér de dokter bellen, ik heb die net gesproken. Weet iemand of ik het gewoon zo kan laten of moet ik alsnog naar de dokter gaan? Hoe kan je het zelf verzorgen...het zit in het midden van mijn rug en an er verder moeilijk bij....

Alvast bedankt !


terugkerende atheroom cyste?
geschreven door Ilona , 19-10-2009

Hallo,
Ik heb ongeveer 3 weken geleden een talgkliercyste (atheroom cyste) operatief laten verwijderen in mijn lies.
Nu de wond is genezen doet het toch weer een beetje pijn en komt er uit een gaatje een bloed/ pusachtige substantie (sorry voor de onsmakelijkheid haha)... mijn vraag: is dit normaal? is dit nog steeds wondvocht? of is de cyste weer op weg terug?
Ik maak me wel een beetje zorgen, want ik heb een dik jaar met deze ellende rondgelopen.
Hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden!
Groetjes Ilona


cyste die steeds weer terugkomt.
geschreven door martha burger , 05-10-2009

Het is raadzaam om een goed wondbehandelingsplan op te laten stellen, vlak na het verwijderen van de cyste.
Iedere dag goed spoelen met (eerst steriel water) en later met de douche is vaak zeer effectief. De wond groeit niet te snel dicht en wordt steeds weer gereinigd. Kijk met een spiegel goed naar de wond en maak desnoods een foto met de digitale camera.
Als er nog geel beslag uit de wond komt of zelfs pus, dan kan ook worden overgegaan op gaasverband met een reinigende werking.
Dit kun je vragen aan de specialist of aan de wondverpleegkundige in het ziekenhuis.
Let er wel op dat de huid eromheen niet beschadigd raakt. Er zijn middelen voor.
Maar nogmaals, vraag de arts of de wondverpleegkundige om advies. Het is niet niks als de kwaal steeds weer terugkeert!
Succes
Martha Burger


bulten in de lies
geschreven door Anouk , 30-07-2009

Sinds enige jaren heb ik met regelmaat grote en zeer pijnlijke bulten in mijn lies ( ter hoogte van schaamlip). De pijn aan die dingen is enorm en helaas moeten ze operatief verwijderd worden. Maar komen steeds weer terug net naar een plek waar hij verwijderd is. Momenteel weer een plek ter grote van een 2 euromunt.
Tips?


cyste onder in rug
geschreven door carla , 16-03-2009

er is bij mij een mri scan gemaakt omdat ik al drie jaar onderrugpijn heb(dit na een val)therapeuten zeiden allemaal dat ik een hernia heb ook omdat ik ook uitstralingen heb naar mijn rechterbeen nu is door de neuroloog vastgesteld dat er geen hernia zit maar een cyste
in mijn rug hij zegt dat daar niets aan gedaan hoeft te worden en kan mij verder niet helpen
dus ik ben nog niets op geschoten ben in die tijd ook al bij een chiropractor geweest maar niets helpt kan iemand mij helpen wat ik nu moet doen


talgkliercyste onder mijn navel
geschreven door Diana , 14-08-2008

Hoi,ik heb zelf een knobbeltje bij mijn navel ontdekt, hij verplaatst zich en doet soms behoorlijk pijn. Ik ben er mee naar de huisarts geweest en ze wilde het verwijderen als ik dat wilde maar ik kon hem ook laten zitten en kijken of het vanzelf over ging.
Ik heb het toen laten zitten omdat het mij geen fijn idee vond dat er in mij gesneden werd. Maar na een paar maanden heb ik er weer behoorlijke last van dus ik heb besloten om het te laten verwijderen. Ik vind het nog steeds niet prettig , maar dan ben ik er hopelijk wel voorgoed vanaf. Groetjes Diana