Cornu cutaneum

Er is sprake van een echte uitstulping van hoorn. Soms ziet het er inderdaad net als een hoorntje uit. Meestal is het op basis van een aktinische keratose of eenvoudige wrat. Soms echter zit er een beginnend plaveiselcelcarinoom onder. Moet dus operatief behandeld worden.

 

Wat is Cornucutaneum ?
De naam zegt het al, er is sprake van een hoorn(tje) van huid. Dit wordt meestal veroorzaakt door een actische keratose (zonbeschadigd plekje), een wrat of soms ook door een plaveiselcelcarcinoom (vorm van huidkanker) en moet dan ook chirurgisch behandeld worden.
Wat is het?
Een cornu cutaneum is een veel voorkomende hoornachtig gezwelletje van enkele millimeters tot enkele centimeters, op de chronisch aan zonlicht blootgestelde huid. Het is meestaal een hard aanvoelende wat bleek gelig torentje van enkele millimeters tot soms wel enkele centimeters hoog, welke opgebouwd is uit dode huidcellen. Als het horentje er af wordt gehaald zit er meetsal een rood wondje onder met soms een wat opgeworpen randje.
 

Image
foto: een uit compacte dode huidcellen opgebouwde kolom van hoorn.

Meer foto's, klik hier

Wie krijgt het?
Deze plekken worden metname gezien bij oudere mensen die veel zonlicht blootstelling in het verleden hebben gehad en daardoor al veel tekenen van zonschade hebben, zoals kleurveranderingen en zonbeschadigde plekken (actinische keratosen).
 
Hoe wordt het behandeld?
Omdat soms de oorzaak een plaveiscelcelcarcinoom blijkt te zijn heeft chirurgisch behandelen de voorkeur. Er kan dan namelijk onder de microscoop worden onderzocht wat de oorzaak is en of deze in zijn geheel is weggenomen. Soms kan de plek ook diep worden weggekrabt, odat ook dit materiaal kan worden onderzocht.
Ook hierbij lijkt zonschade de belangrijkste ontstaansfactor te zijn en is mn zonbescherming de beste manier van preventie.
 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment