Schimmel op het behaarde hoofd

Wat is tinea capitis?
Schimmel-infecties kunnen voorkomen op alle huiddelen. Indien er sprake is van een schimmelinfectie op de hoofheid wordt dat tinea capitis genoemd.
Bij tinea capitis wordt meestal 1, soms enkele, plekken op het hoofd gezien, bedekt met een forse witgrijze schilfering. De schilfers zijn fijn, niet grof, zoals bij pityriasis amiantacea. Soms is de schilferlaag erg dik en gaan er ook bacterien ingroeien, dan kunnen er puistjes zichtbaar zijn of pus ontstaan. Door de schilfers breken de haren af. Indien de schimmelinfectie lang voortduurt kunnen de haarzakjes aangetast worden en kan er, ook na behandeling, een blijvende kale plek ontstaan. Het is dus zaak tijdig te behandelen. 

Image foto: infectie van de hoofdhuid met Microsporum audouinii.

Hoe wordt het veroorzaakt?
Er zijn verschillende soorten schimmelsoorten die klachten op het behaarde hoofd kunnen veroorzaken. De schimmel kan eenvoudig aangetoond worden door enkele schilfers of haren onder de microscoop (middels een KOH-preparaat) te onderzoeken.  Eventueel kan het materiaal worden ingestuurd voor kweek naar een microbiologisch laboratorium. Tegenwoordig zijn ook moderne en snelle laboratorium testen mogelijk (PCR-onderzoek).
Tinea capitis wordt vooral gezien bij kinderen. Vaak zijn kinderen in contact geweest met dieren (cavia, hond)  die met schimmel geïnfecteerd zijn.

Wat is de behandeling?
Ernstige en langdurende schimmelinfecties op het behaarde hoofdkunnen leiden tot blijvende kale plekken. Daarom is een tijdige en goede behandeling van belang. Lokale behandeling met een antischmmelcreme is vaak niet afdoende. Meestal moet langdurig behandeld worden met een pillenkuur tegen schimmels, bijvoorbeeld Terbenafine of Itroconazol.. De schilfers kunnen eventueel verwijderd worden met een verwekende zalf. Na enkele uren in laten werken,  kunnen de schilfers eenvoudig worden uitgekamd.
Let op: Indien er huisdieren zijn moeten deze via de dierenarts gecontroleerd worden op schuimmelinfecties en zo nodig behandeld.


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

...
geschreven door Bianca , 12-07-2011

Een poosje geleden kreeg ik waanzinnig jeuk aan mijn hoofd. Gekmakend! Ik ben een aantal keer geswitched van shampoo, maar niets leek te helpen. Bij de kapper werd steeds gevraagd of ik last had van psoriasis, maar dit heb ik niet, althans niet dat ik wist. Op een moment begon mijn achterhoofd gigantisch te jeuken. Met vlagen, steeds dezelfde plek. Een paar weken geleden ontdekte ik dat er een korstje zat, dus ik dacht ik zal mijn hoofd wel gestoten hebben. Als iets geneest jeukt het natuurlijk ook. Van de week zat ik weer eens te krabben en ik dacht ik probeer dat korstje eens te pakken te krijgen. Niet echt smakelijk, maar ik wil graag weten hoe het eruit ziet. Normaal gesproken is een korstje namelijk een beetje roodachtig door het bloed, maar dit was een soort doorzichtig kaarsvetachtig korstje. Ik merkte toen ik die ochtend erna wakker werd dat er schijnbaar allemaal troep uitgekomen was omdat het ineens een grotere plek leek te zijn en het rook ook niet zo fris. Dus ik maar de dokter gebeld, die heeft even gekeken en hij zei dat het een schimmel leek te zijn en hij wilde met 2 shampoos proberen het aan te pakken. Dus ik heb braaf 2 shampoos gehaald, die ik ieder om de dag moet gebruiken. Waarvan 1 maar 2 keer per week. Vandaag mijn 2e keer gehad en ik moet zeggen, wow. Geen korstjes of bultjes meer op mijn hoofd, geen jeuk. Nu maar hopen dat het blijvend is en ik ervan af ben. En hopelijk heb ik niemand besmet, want ik begreep dat dit besmettelijk is. Bovendien heb ik ook 2 katten dus die zal ik ook maar laten checken.
Hopelijk is het duidelijk genoeg voor eventuele andere mensen die het probleem herkennen maar nog niet weten wat het is. Sowieso de dokter raadplegen natuurlijk.


schimmel
geschreven door brenda , 15-04-2009

Wat u zou kunnen proberen is gewoon head and shoulders tegen roos dit schijnt ook te werken tegen schimmels.Hoofd elke dag wassen 2 tot 5 minuten inlaten trekken evt gelijk hele lichaam doen. Heb het zelf ook gebruikt toen ik ringworm had over hele lichaam en het heeft behandeling met creme verkort. Succes


Conazol
geschreven door Biggie , 22-03-2009

Je moet juist geen antibiotica nemen wanneer je schimmel hebt, want dat werkt met elkaar. Ik zou eerst even langs de arts gaan, maar denk meer dat je in het Conazol gedeelte moet gaan kijken
Greetz, Biggie


...
geschreven door portilla , 08-10-2008

Ik heb een tweetal maanden een probleem: ik heb een verschrikkelijke jeuk op mijn hoofdhuid, die eerst korstjes vormde, maar nu komt er heel veel vocht uit. Het lekt gewoon, de druppels rollen constant over mijn nek. Heel lastig en vies is dat. Ik heb al antibiotica gekregen, staphicid. en ik was mij elke dag met iso-betadine. Maar niks helpt, kan iemand helpen??? aub