Intertrigo (smetplekken)

Irritatief eczeem. Huid-op-huid contact, warmte en schuren van de kleding kan in lichaamsplooien zoals oksels en liezen leiden tot chronische irritatie van de huid. De huid is rood, gevoelig bij aanraken en voelt soms ruw aan. Soms worden de plekken nattend en ontstaan er zelfs korstjes.

Wat is intertrigo?

Intertrigo is de medische term voor wat in de volksmond smetplekken wordt genoemd. Daarbij ontstaat er roodheid en irritatie in de lichaamsplooien zoals de liezen, de buikplooi, en onder de borsten. Het komt vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat de plooien daarbij dieper zijn. Ook  patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn kunnen intertrigo klachten ontwikkelen.

De factoren die een rol spelen bij intertigo zijn naast het  overgewicht: transpiratie, wrijving en incontinentie voor urine. Door ophoping van zweet en urine en door wrijving wordt de beschermlaag van de huid aangetast. De huid raakt hierdoor makkelijk geirriteerd, waardoor de roodheid ontstaat. Door de warmte en de aantasting van de huidbarriere krijgen bacterien en schimmels vrij spel. Deze 'secundaire infecties' doen de intertrigo verergeren.

De intretrigo geeft verder weinig klachten. In het begin geeft het alleen maar jeuk, later kan het pijnlijk zijn, als het niet goed wordt behandeld.

Image
Intertrigo is eenvoudig herkenbaar en het is niet moeilijk om de diagnose te stellen. Niet alle plekken in plooien zijn echter intertrigo. Er zijn andere huidziektes, zoals psoriasis, candida, erythrasma of seborrhoïsch eczeem, die ook rode plekken in plooien kunnen geven. Meestal zijn er dan wel ook huidafwijklingen op andere huiddelen, die herkenbaar zijn als bijvoorbeeld psoriasis. 

Wat is de behandeling?

Intertrigo is een irritatief eczeem. In eerste instantie, bij uitgebreide klachten, zal daarom behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Daarmee komt het snel tot rust. Bij vermoeden op een secundaire infectie kan dit eventueel gecombineerd worden met een antischimmelcreme of een antibacteriele creme.
preventief: naast gewichtsbeperking en het dragen van schone droge kleding, wordt meestal een beschermende creme geadviseerd zoals zinkzalf. Het zinkpoeder vormt een extra beschermlaag (erg goed bij urineoncontinentie) en werkt preventief tegen bacterien en schimmels.Transpiratie kan worden tegengegaan met antitranspiratiemiddelen. Eventueel kan Engels pluksel in de plooien (vooral buikplooi en onder borsten) worden gelegd. Dit is erg zacht, irriteert niet, en kan wat transpiratievocht opnemen.

 


Afdrukken  

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Rode plekken onder mijn linker borst
geschreven door Lenie Den Ouden , 23-09-2017

Ik heb vandaag weer roxe vlek onder mijn linker borst het stinkt niet normaal onder douche geweest en daarna droog deppen en babypoeder van zwitsal dat helpt bij mij heel goed.


wat wel werkt...
geschreven door Rogier , 01-07-2017

Voor bij wie zinkzalf, gras in broekzak, dokterscreme niet meer helpen: gebruik uierzalf! Geen uiercreme maar zalf. Kost niks beste resultaat. Tevens bij ernstige tepelkloven door borstvoeding werkt beter dan bijv bepanthen. Let wel op dat er geen uierzalf op de tepels zit als de baby moet drinken, eerst grondig reinigen!


Intertrigo (smetplekken)
geschreven door a , 14-02-2014

ho, allemaal

even een tip wat je zelf kunt doen en niet duur i maar wel heel goed werkt

stop stukjes stroken wc papier diverse keren dubbel gevouwen op de rode plekken herhaal dit en verschoon dit diverse keren per dag hou het goed in de gaten roodheid en pijn verdwijnt na enkele dagen het ligt er wel aan hoe rood het is voor je begint met de dagen te telen wanneer je met de vervolg behandeling kunt staren huid moet rustig zijn en niet meer zo rood ja je raad het nooit wat goed is voor baby s
is ook goed voor volwassenen BABY OLIE GOEOOPSTE MERK ZONDER AL E VEEL PARFUM er diverse keren per dag opsmeren en goed vet houden de eerste dagen huid hersteld zich erg snel ook regelmatig wassen in bad of doeschen met baby olie voor onder de doesch ik doe at elke dag houd de huid soepel nooit geen last meer gehad succes


rode plekken onde borst
geschreven door marjon , 29-01-2014

hoi hoi

ik heb er ook last van van rode vlekken onder de borsten en stinkt af en toe niet normaal meer.
en ik ben op raad van de buurvrouw zinkzalf gaan gebruiken, en dat werkt erg goed,
maar af en toe als ik van werk kom en erg gezweet heb ja hoor dan zit het er weer,
gewone bh,s kan ik ook niet meer dragen vanwege de beugels en moet het nu dus met andere lingerie doen,
maar dus goed droog houden en zinkzalf gebruiken dat helpt.


Anti Monkey Butt Powder
geschreven door Lon , 20-10-2013

Dit helpt bij mij, als de huid tenminste niet beschadigd is: http://www.mijnwebwinkel.nl/wi...pspoeder/. Dit gebruik ik ook in mijn liezen. (Tip voor meneer P. Scholten)


smetplekken in de liezen
geschreven door p.scholten , 10-01-2013

Iki heb al van alles geprobeerd, tot zelfs speciale onderbroeken, maar niets helpt echt
ik ben radeloos want mijn kleinkinderen zeggen opa je stinkt en voel me dan ook
heel vies terwijl ik me dagelijks was daar onder.Ik weet niet wat ik er verder aan moet doen
Ik zal moeten afwachten tot er iets komt of gebeurt dat mij van deze misere kan afhelpen.


Smetplekken
geschreven door Angelique van Daalen , 10-04-2012

Ik heb heel vaak last gehad van smetplekken on de borst, ik doe er nu deodorant onder, nooit geen lst meer gehad...


smetplekken
geschreven door anoniem , 30-04-2011

talkpoeder helpt mij prima.


Smet plekken in mijn liezen
geschreven door Anoniem , 21-11-2010

Ik gebruik nu zinkzalf van zwitsal een week maar de vlekken trekken niet weg denken jullie dat ik moet over stappen op sudocrem


rode, jeukende en stinkende vlekken onder oksel
geschreven door Dick , 07-10-2010

Goedendag, ik heb sinds 5 dagen last van een pijnlijke rode huid onder mijn linkeroksel. Ook was het vandaag omgeven door wat pusserige schilfers rondom. Het stinkt tevens. Misschien is het nodig te vermelden dat ik de oksels wel eens met 70% alcohol heb gereinigd, maar misschien is deze aanwijzing minder relevant, omdat dit beide oksels betrof.


smet irritatie
geschreven door azalaia , 20-06-2010

Bij overmatige smet b.v. onder borsten kan triamcinolonacetonide creme wonderen verrichten maar dit is alleen op doktersrecept te verkrijgen bij de apotheek.


Zinkzalf
geschreven door Martyn , 02-04-2010

Zinkzalf werkt inderdaad goed, ik had er ook last van bij de liezen, en nu is het zo goed als weg
Ik heb Sudocrem gebruikt, kan je zo halen bij etos, kruitvat e.d.


Rode liezen, zweten, pijn, geur.
geschreven door Ton Teunissen , 13-07-2009

Ik heb het hele jaar door, in de warme maanden nog erger, rode liezen, als ik een stuk loop gaat het schuren en branden. En er komt een hele nare geur uit. Als ik sochtends douche begint het savonds al te ruiken.

Raad, advies, oplossing??? Alvast mijn dank.


gepensioneerd
geschreven door Knoop , 04-11-2008

Zinkzalf help geweldig, bij smet in mijn liezen, heb ernstig overgewicht.